ציורים – כללי

בשבח הצבעים
מרזוק אל חלבי

נראה לי כי האומנית סמאח עואד מסוגלת לצבוע כל דבר סביבה, לרבות האוויר. ואם לא בפועל, אז בצורה מטפורית. כשתבקר בגלרי שבבעלותה תמצא את עצמך בגן של צבעים המשתקפים בחלל וצובעים אותו. הצבעים נמצאים בכל מקום אליו את שולח את מבטך, ושם תטבע. הצבעים של סמאח אינם סתם קיטש או פוזה חולפת שמטרתה לצוד את העין ולפתות את הצופה, אלא כחלק של הרמוניה עם הצבע בטבע ובחיים בכלל. או, ניסיון של האומנית לצבוע את החיים בצבעיה ולהוסיף להם יופי, חן ומשמעות.
הסיפור של סמאח עם האומנות החל מהמקום של מורה לאומנות כשזו האחרונה היא משאב שיכול לרפא אותנו. חיש מהר, האומנות הפכה לחייה היא. היא נכנעה לפיתוי שבאומנות ששאבה את סמאח לתוכה כשבוייה בקסמיה. היא עברה לחיות שם כבעלת בית ולא כעוברת אורח כפי שקורה לאחרים לא פעם. אנשים, שלא משנה כמה ילכו במחוזותיה של האומנות, יישארו זרים ומנוכרים. היא חיה שם ועוברת ממקום למקום בחופשיות, כשהיא יודעת את השפה ואת מה שמשתמע מ”האזרחות” שם. וכך כאשר סמאח מדברת אלינו באמצעות צבע, תמה, צורה וסגנון.

סמאח, אומנית שהטיבה לשחק את המשחק והצליחה להעניק לעוקבים אחרי עבודותיה את האסתטי, שהוא תכליתה של כל אומנות. סמאח אינה מסתפקת בתכלית זו, היא מצליחה להוסיף לה מסרים ומשמעויות נוספות. היא אומרת לנו את אשר האדם אומר בעת אובדן ויגון, בעת שמחה והתבוננות, וסתם במצב הרהור על החיים, הדברים והאנשים. ומוסיפה כי האסתטי אינו מסתיים כאן או שם, וכי החיים נמשכים בנו וגם באחרים, בהווה ובעתיד. אני מוצא את עצמי מנסה לסכם מה שאי אפשר לסכם, את מסעה של סמאח שמצא לו לאחרונה תחנה חמה בצורה של גלריה בבעלותה בביתה, משם היא כנראה תפליג בנו על כנפי הצבע והרעיון הנשגב.